joi, 21 martie 2013

Avaaz: Coșmar în paradis

Dragi prieteni,
E groaznic! Un tribunal din Maldive tocmai a condamnat o tânără de 15 ani, victimă a unor violuri repetate, la 100 de lovituri de bici. Amenințându-i pe politicieni cu pierderea prețioaselor lor venituri din turism, putem salva acest biet copil și pune capăt flagelărilor publice. Haideți să acționăm rapid și să lansăm un apel cu un milion de voci săptămâna aceasta, continuând apoi cu plasarea de reclame în presă, pentru a îl convinge pe Președinte că victimele violurior trebuie protejate, nu persecutate:
E greu de crezut, dar o tânără de 15 ani din Maldive, victimă a unor violuri repetate, a fost condamnată la 100 de lovituri de bici în public! Haideți să punem capăt acestei aberații, lovind Guvernul în punctul lui cel mai sensibil: industria turismului.

Fata spune că a fost violată de tatăl ei vitreg și de alți bărbați timp de ani de zile, iar tatăl ei vitreg este acuzat și de uciderea copilului născut de ea. Dar acum, Curtea a decis că ea trebuie să fie flagelată pentru că a "întreținut relații sexuale în afara căsătoriei"! Președintele Maldivelor, Mohammed Waheed, simte deja efectele unei puternici presiuni externe pe această temă, așa că îl putem forța să o protejeze pe tânără și să schimbe legea pentru a salva și alte victime de la această soartă crudă. Doar așa putem pune capăt războiului împotriva femeilor: luând atitudine de fiecare dată când o oroare de acest fel se întâmplă.

Turismul este cea mai importantă sursă de bani pentru elitele din Maldive, inclusiv pentru miniștrii din actualul Guvern. Haideți să îi trimitem Președintelui Waheed o petiție cu un milion de semnături săptămâna aceasta și să punem apoi în pericol reputația insulelor prin reclame dure în revistele de călătorii și pe Internet, până când îl vom convinge să intervină pentru a o salva pe tânără și să desființeze această lege scandaloasă. Semnează acum și trimite mesajul mai departe.
 
Insulele Maldive sunt un paradis pentru turiști, dar pentru femeile care trăiesc acolo, pot fi un adevărat iad. Prin interpretări stricte ale legii islamice (Sharia), femeile și copiii sunt pedepsiți frecvent prin flagelare și arest la domiciliu dacă sunt găsiți vinovați de sex extraconjugal sau adulter. Aproape întotdeauna, cele pedepsite sunt femeile. Este șocant, dar în țara în care una din trei femei cu vârste între 15 și 49 de ani a suferit un abuz fizic sau sexual, în ultimii trei ani nu a fost condamnat nici un violator!

Câștigarea acestei bătălii poate ajuta femeile de pretutindeni, pentru că Guvernul Maldivelor candidează acum pentru o poziție de vârf în ONU, în cadrul unui organism pentru apărarea drepturilor omului, cu un program pentru drepturile femeilor. Protestele venite din întreaga lume l-au forțat deja pe Președintele Waheed să conteste sentința dată în cazul tinerei de 15 ani. Dar asta nu e de ajuns. Extremiștii din interiorul țării îl vor obliga să abandoneze reformele promise, dacă atenția comunității internaționale va scădea. Haideți să transmitem Maldivelor un mesaj clar: sunt pe cale să își piardă reputația de destinație romantică pentru turiști, dacă nu își vor schimba atitudinea față de femei și legile privitoare la ele.

Dacă suficient de mulți dintre noi vor ridica acum vocea, îi putem convinge pe Președintele Waheed și pe miniștrii lui să îi confrunte pe extremiști. Președintele este deja în șah din cauza acestei povești tragice și rușinoase. Haideți să profităm de acest moment pentru a preîntâmpina comiterea și mai multor nedreptăți înfiorătoare împotriva fetelor și femeilor. Semnează petiția și trimite acest mesaj mai departe.

Membrii Avaaz au luptat deja în multe bătălii pentru a opri războiul împotriva femeilor peste tot în lume. Am luptat pentru protecția unei tinere femei care a avut curajul să vorbească despre violul oribil căruia i-a fost victimă în Afghanistan; am protestat în Honduras, alături de localnice, împotriva unei legi care ar fi condamnat la închisoare femeile pentru folosirea contracepției de urgență. Acum haideți să fim alături de femeile din Maldive!

Cu speranță și determinare,

Jeremy, Mary, Nick, Alex, Ricken, Laura, Michelle și întreaga echipă Avaaz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu că mă iubești, așa că nu mă spama...