sâmbătă, 22 iunie 2013

30 de luni pentru a salva lumea

Dragi prieteni din Avaaz,




Mesajul acesta e poate cel mai important pe care vi l-am trimis vreodată. Oamenii de știință au descoperit că suprafețe vaste din zona arctică se dezgheață, accelerând astfel distrugerea planetei noastre -- am ajuns într-un punct critic în complexul climatic global, dar încă PUTEM opri efectele, dacă ne mișcăm repede, și dacă ne mișcăm toți împreună. Mai avem 30 de luni până la cel mai mare summit climatic organizat vreodată. Pentru a câștiga cursa asta, e nevoie să dăm tot ce avem mai bun și să ne luăm avânt încă de la început. Fă click mai jos și garantează o donație de lei1 pentru a ne ajuta să ajungem acolo:
Mesajul acesta e poate cel mai important pe care vi l-am trimis vreodată.

Omul de știință Julienne Stroeve studiază zona arctică de zeci de ani. În fiecare vară, ea călătorește în nord și măsoară cantitatea de gheață care dispare. Știe că schimbările climatice topesc gheața și mai repede, dar cu ocazia ultimei vizite, nu i-a venit să-și creadă ochilor ce a găsit acolo. Suprafețe vaste din marea zonă arctică înghețată au dispărut complet, mult peste cele mai negre previziuni ale noastre.

Acestea sunt efectele despre care experții ne-au tot avertizat. Pe măsură ce planeta se încălzește, se creează tot mai multe “zone critice” care accelerează incontrolabil acest proces. Căldura înmoaie suprafața arctică înghețată, distruge “oglinda” care în mod normal reflectă căldura înapoi în spațiu, și încălzește astfel oceanul, topește ghețurile polare și așa mai departe. Ne învârtim într-un cerc vicios care ne scapă de sub control. Furtunile și temperaturile din anul curent au dat deja peste cap toate statisticile de până acum.

PUTEM opri toate astea, dacă ne mișcăm repede și dacă acționăm împreună. Ieșind din coșmarul extincției, putem să punem umărul și să creăm viitorul de care au nevoie copiii și nepoții noștri. Un viitor curat și verde, în echilibru cu pământul care ne-a dat naștere.

Mai sunt 30 de luni până la Summitul de la Paris, întâlnirea despre care liderii lumii spun că va determina soarta tuturor eforturilor noastre în lupta împotriva încălzirii globale. Poate părea o perioadă lungă de timp, dar nu e. Avem 30 de luni la dispoziție pentru a aduce liderii potriviți la putere, pentru a-i trimite la summit, a le înmâna un plan de acțiune și a-i ține responsabili pentru a-l îndeplini. Și suntem noi împotriva companiilor de petrol și a fatalismului. Putem câștiga, trebuie să câștigăm, dar e nevoie să luăm avânt încă de la început, prin contribuții garantate de 1lei pe săptămână până la summit - vom procesa donațiile doar dacă strângem un număr suficient de garanții. Hai să transformăm în realitate lumea la care visăm.

În ceea ce privește schimbările climatice, fatalismul nu e doar inutil, ci și o marcă a incompetenței. E adevărat că efectele sunt deja vizibile, dar încă e în puterea noastră să oprim această catastrofă - prin schimbarea sistemelor economice de la petrol și cărbune spre alte surse, sustenabile. Făcând acest lucru, lumea va fi mai unită ca niciodată, într-o promisiune de cooperare care implică protejarea planetei care ne este casă tuturor. E o variantă minunată, și prevede un viitor pe idealul căruia Avaaz s-a și născut ca organizație.

Pentru a înfrunta provocările care urmează, avem nevoie de curaj, speranță și toată inteligența de care dispunem. Planul e următorul:

    1. Latura politică: să alegem lideri climatici -- 5 țări importante au alegeri în următoarele 30 de luni. Hai să ne asigurăm că vor fi câștigate de oamenii care trebuie, cu mandatele potrivite. Avaaz e una dintre singurele organizații majore de advocacy din lume care poate avea o platformă politică. Și cum lupta asta va fi câștigată sau pierdută la nivel politic, la un moment dat e posibil să ajungem ca fie noi, fie companiile petroliere să decidă care e vocea pe care o ascultă politicienii.

    2. Să-l transformăm pe Hollande într-un erou -- Președintele francez Francois Hollande va fi gazda summit-ului, aflându-se astfel într-o poziție importantă. Trebuie să ne folosim de orice tactică și canal de comunicare -- prieteni personali, familie, platformă și consilieri politici -- pentru a-l transforma în eroul de care avem nevoie pentru a face din summit un succes.

    3. Trecerea la următorul nivel -- Scala la care a ajuns criza climatică necesită acțiuni care depășesc campaniile clasice. E timpul pentru acțiuni non-violente directe și de impact, prin care să ne folosim imaginația și creativitatea pentru a reflecta urgența morală și a-i inspira pe oameni să acționeze. Așa cum a fost, de exemplu, campania Occupy.

    4. Afară cu stricăciunile -- Miliardari precum frații Koch și companiile lor petroliere influențează major informațiile publice referitoare la schimbările climatice, finanțând “junk-science” pentru a confuza lumea și cheltuind milioane pe campanii propagandiste de PR, în timp ce cumpără politicieni en-gros. Cu ajutorul jurnaliștilor de investigație, putem să scoatem la iveală și să contracarăm acțiunile lor complet iresponsabile.

    5. Definirea unui Tratat -- Chiar și în fața unei catastrofe planetare, 195 de guverne adunate într-o cameră pot fi incompetente. Trebuie să investim în consilieri de calitate pentru a dezvolta strategii, mecanisme și compromisuri necesare pentru ca atunci când vine momentul summit-ului, o masă critică de lideri vor fi deja convinși de beneficiile tratatului, și nimeni nu va putea spune că nu există soluții concrete.
Haideți să susținem planul prin mici donații pentru a ne lua avânt chiar din start. Suma nu contează, nu la fel de mult ca alegerea speranței și a acțiunii.
 
La ultimul mare summit pe subiecte de climă, cel din 2009 de la Copenhaga, am jucat un rol pivotal în deciziile climatice din Germania și Japonia, în modificarea politicilor braziliene și am ajutat la obținerea unui acord financiar global, prin care țările bogate au promis ajutoare de 100 de miliarde de dolari/an țărilor sărace, pentru a le ajuta în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Pe atunci, Avaaz însemna 3 milioane de oameni. După Copenhaga am realizat că e nevoie să fim mult mai mulți pentru a reuși să ne atingem obiectivele determinate de schimbările climatice. Acum suntem 22 de milioane și creștem cu câte 1 milion pe lună.

Schimbările climatice sunt cea mai mare problemă de acțiune colectivă globală și necesită cooperare din partea fiecărui guvern din lume. Iar Avaaz reprezintă soluția concretă de acțiune colectivă globală, cu milioane dintre noi uniți de principii comune pe teritoriul tuturor țărilor. A venit vremea noastră, să construim o lume pentru copiii noștri, a cărei frumusețe să fie definită de cea din visele noastre. Hai să începem!

Cu speranță și apreciere pentru această comunitate extraordinară,

Ricken și întreaga echipă Avaaz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu că mă iubești, așa că nu mă spama...