marți, 14 mai 2013

Avaaz: Planul de a ucide urangutanii

Dragi prieteni,
Este ultimul loc din lume unde specii rare de urangutani, rinoceri, elefanți și tigri încă trăiesc împreună în libertate. Dar companiile de minerit vor să facă surcele magnifica noastră pădure tropicală. Dacă un milion dintre noi vor apela la președintele Indoneziei cerând oprirea buldozerelor, putem salva acest habitat unic. Semnează acum:
Vă scriu din singurul loc din lume unde specii rare de urangutani, rinoceri, elefanți și tigri încă viețuiesc împreună. Este locul unde trăiesc și muncesc de ani buni și unde natura este încă la ea acasă. Dar totul va fi spulberat de buldozere dacă președintele nu va reacționa la apelul nostru și nu va interveni pentru salvarea acestui habitat unic.

Una dintre cele mai prețioase păduri virgine ale Indoneziei este în pericol. Guvernatorul local vrea să dea cale liberă companiilor de minerit și producătorilor de ulei pentru invadarea și distrugerea unei suprafețe uriașe, egală cu un milion de terenuri de fotbal! Ministerul pădurilor dă semnale că va da drum liber companiilor de exploatare, dacă președintele nu va interveni pentru a opri acest plan ucigător pentru urangutani.

Știm că președintele ține la imaginea lui de protector împătimit al naturii, așa că trebuie să îi dăm de înțeles că reputația lui internațională și o viitoare poziție în cadrul ONU sunt acum în joc, pentru a îl convinge să intervină. Trebuie să acționăm rapid. Semnează petiția urgentă și trimite vestea mai departe pentru salvarea pădurilor noastre magnifice din fața acestui pericol mortal. Dacă un milion de oameni vor semna în următoarele 3 zile, mă voi asigura că președintele va auzi apelul nostru:

http://www.avaaz.org/ro/the_plan_to_kill_orangutans_loc/?bNahLcb&v=24909

Cunosc foarte bine aceste locuri. Lucrez aici ca specialist în conservarea pădurilor din 2007, iar în 2013 am primit premiul Future of Nature pentru munca mea dedicată protecției mamiferelor mari din Sumatra, în special a rinocerilor. Această zonă găzduiește cea mai vastă biodiversitate din zona Asia-Pacific și numeroase regiuni aflate în patrimoniul mondial al UNESCO. Planul susținut de companiile de minerit ar putea devasta o mare parte acest paradis natural, punând în pericol și comunitățile locale prin alunecări de teren și indundații. Iar distrugerea habitatului lor natural va duce la decimarea ultimilor urangutani, tigrii, rinoceri și elefanți.

Știm că președintele ține la reputația lui internațională de apărător al naturii. Acum doi ani a înființat un grup guvernamental pentru rezolvarea problemei defrișărilor și a semnat un moratoriu asupra exploatărilor forestiere, după ce incendiile și defrișările scăpate de sub control ale companiilor au adus Indonezia în atenția presei internaționale ca unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de sera din lume. Conform unor știri recente, președintele și-a dat acordul pentru o prelungire a moratoriului săptămâna aceasta, o strategie vitală pentru conservarea multor specii pe cale de dispariție. Dar în ciuda acestei prelungiri, guvernatorul regiunii Aceh ar putea da spre exploatare suprafețe mari din pădurea tropicală, dacă președintele nu va interveni. Președintele mai are doar un an și jumătate până la expirarea mandatului și, conform zvonurilor, speră să obțină după aceea un post în cadrul ONU. Vrem ca liderii noștri să se țină de promisiuni. "Pădurile îmi sunt atât de dragi... pierderea pădurilor noastre tropicale ar reprezenta cel mai mare dezastru național, global și planetar", a declarat președintele nostru în fața altor lideri ai lumii la o conferință recentă.

Marile companii producătoare de ulei de palmier abia așteaptă să smulgă aceste păduri din rădăcini, iar dezvăluiri recente arată că East Asia Mineral Corporation, cu sediul în Canada, face presiuni în secret pentru a transforma aceste planuri devastatoare în realitate! Țara noastră și altele ca ea au dreptul să se dezvolte, dar nu cu prețul bogățiilor sale naturale, iar dezvoltarea trebuie să fie în folosul și nu în defavoarea indonezienilor.

Haideți să îi spunem președintelui că există o soluție simplă: oprirea planului de nimicire a zonei Sumatra și prelungirea moratoriului. Semnează acum și trimite vestea mai departe. Nu mai avem mult timp la dizpoziție până la expirarea interdicției de exploatare. Iar dacă ai un cont de Twitter, trimite președinteului nostru care e un mare fan Twitter un mesaj direct după ce semnezi. 
Ca membru Avaaz, am susținut și admirat eforturile acestei comunități de a proteja pădurile și speciile amenințate cu dispariția în numeroase rânduri, de la pădurea amazoniană, Ecuador și Brazilia până la elefanții și rinocerii amenințați de braconieri. Acum e timpul să salvăm Indonezia. Alătură-te și tu apelului pentru salvarea acestei păduri magice!

Cu speranță,

Rudi Putra din Indonezia și întreaga echipă Avaaz
Eu am semnat si sper ca Avaaz va face o treaba buna inca o data.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu că mă iubești, așa că nu mă spama...