luni, 6 mai 2013

Un milion de voci pentru fabrici sigure în Bangladesh

Dragi prieteni,
Sute de femei din Bangladesh au fost arse de vii sau strivite sub zidurile fabricilor în timp ce lucrau la hainele *noastre*! În câteva zile, marile companii din industria textilă ar putea semna un acord care va reprezenta fie un pas decisiv pentru asigurarea protecției muncii, fie doar o manevră de PR fără urmări. Dacă un milion dintre noi vor convinge directorii firmelor H&M și GAP să susțină un nou cod salvator pentru siguranța muncii, celelalte companii li se vor alătura:

Am văzut cu toții imaginile cutremurătoare a sute de femei nevinovate, arse de vii sau strivite sub zidurile fabricilor, în timp ce lucrau la hainele noastre. În câteva zile putem convinge companiile textile să ia măsuri ferme pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc.

Sute de fabrici din Bangladesh produc haine pentru cele mai mari mărci din industria modei. Doar două dintre aceste nume mari - Calvin Klein e unul dintre ele - au semnat un acord foarte strict pentru protecția clădirilor și măsuri în caz de incendiu. Altele, în frunte cu Wal-Mart, s-au eschivat de la a semna acest acord prin crearea unei alternative ineficiente care s-a dovedit a fi doar o manevră de PR. Dar catastrofa petrecută recent a declanșat o serie de ședințe de criză și creat o presiune masivă pentru semnarea acordului care poate salva viețile oamenilor.

Negocierile se vor încheia în câteva zile. H&M și GAP sunt înclinate spre o schimbare de poziție în favoarea acordului strict, iar cea mai bună cale pentru a le convinge trece pe la vârf: e timpul ca directorii lor executivi să facă cunoștință cu noi! Dacă un milion dintre noi vor apela la ei prin intermediul petiției, pe Facebook, Twitter și prin reclame, vestea va ajunge chiar și la prietenii și familiile lor, iar mesajul va fi clar: reputația lor personală și cea a companiilor pentru care lucrează e în joc. E absurd ca oamenii să fie forțați să fabrice hainele *noastre* în clădiri nesigure. Semnează pentru a li se oferi condiții sigure de lucru și trimite acest mesaj mai departe.

Clădirea prăbușită recent este doar ultima dintr-o serie de catastrofe alarmante. În ultimii ani, numeroase incendii și multe alte dezastre au provocat moartea a mii de muncitori și i-au accidentat grav pe mulți alții. Guvernul închide ochii la aceste condiții de muncă inumane, permițând furnizorilor să taie din costuri pentru a putea produce haine cu viteza și prețul solicitate de greii industriei textile globale. Marile mărci declară că fac suficiente verficări, dar muncitorii spun că nici măcar rapoartele de audit ale companiilor nu sunt veridice. .

Acordul susținut de lucrători impune inspecții independente, raporte publice privind condițiile de muncă din fabrici și reparații obligatorii. Iar reglementările sale vor putea fi invocate și în tribunalele din țările de proveniență ale companiilor! Lista firmelor pentru care se fabricau haine în clădirea care s-a prăbușit nu sunt încă publice și nu există nicio evidență că printre ele s-ar număra și H&M și GAP. Dar și în alte fabrici ale H&M și GAP din Bangladesh au murit lucrători, iar câștigarea de partea noastră a acestor doi giganți va convinge și alți mari producători să le urmeze exemplul.

Companiile își cântăresc acum opțiunile. Haideți să cerem directorilor executivi ai H&M și GAP să impună direcția corectă pentru întreaga industrie textilă și să semneze planul pentru siguranța muncii. Semnează petiția și trimite mai departe acest mesaj. Când vom atinge un milion de semnături vom lansa și panouri publicitare de impact:

http://www.avaaz.org/ro/crushed_to_make_our_clothes_loc/?bNahLcb&v=24798

Membrii Avaaz s-au unit în repetate rânduri pentru a lupta împotriva lăcomiei corporatiste și a apăra drepturile omului. Anul trecut, am ajutat 100 de muncitori indieni să se întoarcă nevătămați la casele lor după ce au fost ținuți ostateci de către o corporație din Bahrain. Acum, e timpul să oprim cursa mortală pentru profit din fabrici și să le transformăm într-un loc de muncă sigur.

Cu speranță și hotărâre,

Jamie, Jeremy, Alex, Ari, Diego, Marie, Maria-Paz, Ricken și întreaga echipă Avaaz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu că mă iubești, așa că nu mă spama...