sâmbătă, 8 martie 2014

Avaaz: ”Opriți Keystone, cea mai mare bombă de carbon de pe planetă”

O altă petiție desfășurată prin Avaaz.org am semnat recent. Este vorba de cea referitoare la proiectul unei conducte petroliere dintre US și Canada, care ar urma să transporte petrol obținut din nisipuri bituminoase. Da, este o bombă ecologică.

Dragi prieteni,Chiar acum, Statele Unite decid asupra aprobării unei conducte de petrol care va ridica la cote uriașe nivelul emisiilor de carbon din zăcământul de nispuri bituminoase al Canadei. Departamentul de Stat al SUA a inițiat o procedură de consultare publică înainte de luarea deciziei, iar voci din interior spun că administrația așteaptă un mandat din partea cetățenilor pentru a face față presiunii exercitate de industrie. Haideți să îi inundăm cu mesaje pentru a îi convinge să oprească această catastrofă ecologică. Mai avem doar câteva zile:

semneaza petitia
Chiar acum, Guvernul SUA e pe cale să ia cea mai importantă decizie privind politicile climatice din timpul administrației Obama: aprobarea unei conducte-gigant care va transporta zilnic până la 830.000 de barili din cel mai toxic petrol din lume, din Canda în Statele Unite.  

Dacă va fi aprobată, conducta Keystone XL va pompa milioane de dolari în buzunarele câtorva companii... și milioane de tone de carbon în atmosferă! Conducta a fost descrisă ca "un fitil pentru cea mai mare bombă de carbon de pe planetă". Protestele vehemente ale societății civile au întârziat deja construirea ei, iar săptămâna trecută, decizia unui tribunal a dat o lovitură puternică proiectului. Dacă vom acționa rapid și în număr cât mai mare, avem șanse mari să oprim această conductă pentru totdeauna

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a inițiat o procedură de consultare a societății civile înainte de luarea deciziei. Șeful diplomației americane știe că această decizie este hârtia de turnesol care va indica poziția administrației Obama în fața pericolului schimbărilor climatice. Haideți să transformăm această rundă de consultări publice într-un referendum global, prin care milioane de voci din toate țările lumii cer Guvernului SUA să oprească proiectul Keystone și să își asume rolul de lider în lupta pentru salvarea planetei. Mai avem doar câteva zile la dispoziție, fă-ți vocea auzită acum:

http://www.avaaz.org/ro/stop_the_keystone_xl_pipeline_loc_eu/?bNahLcb&v=36729

Greii industriei petroliere fac presiuni puternice. Au cumpărat panouri publicitare în metrourile din Washington DC, pe lângă care politicienii trec zi de zi în drum spre birou. Când vom strânge un milion de semnături, vom riposta plasând lângă ele panouri cu mesajele noastre, pentru ca secretarul Kerry și echipa lui să nu poată ignora vocea cetățenilor. 
Campaniile de publicitate finanțate de greii industriei petroliere sunt doar vârful iceberg-ului. Știm că Guvernul SUA e supus la presiuni puternice din partea lobbyiștilor, care vor avea foarte mult de câștigat de pe urma conductei. Iar noi toți vom plăti pentru asta în viitor, când va trebui să suportăm consecințele catastrofale ale acestui proiect.  Petrolul extras din nisipuri bituminoase este cel mai toxic petrol de pe planetă. Emisiile rezultate din prelucrarea lui sunt de 3 sau chiar 4 ori mai mari decât cele rezultate din prelucrarea petrolului convențional. 

Anul trecut, Obama a declarat că va da undă verde proiectului Keystone doar dacă se va dovedi că este un proiect de interes național și că nu va înrăutăți criza climatică pentru generațiile viitoare. Iar Secretarul de Stat Kerry, care se prezintă în public ca un luptător împotriva schimbărilor climatice, aspiră la poziția de lider pe scena internațională, deci va fi receptiv la opinia publică globală. Susținătorii conductei spun că aceasta va produce locuri de muncă în construcții și va asigura o mai mare independență față de statele producătoare de petrol, dar Obama știe că adevăratele surse de locuri de muncă sunt generate de energia verde și că schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare la adresa securității SUA și a lumii întregi.

Suntem aproape de victorie. În urmă cu trei ani, eram puși în fața unei hotărâri inevitabile în favoarea conductei. Dar apoi societatea civilă a reacționat vehement: mii de oameni au fost arestați în timpul celei mai mari acțiuni de nesupunere civică din ultimele decenii din SUA, iar Obama a respins proiectul inițial. Haideți să contribuim la această victorie cu un număr record de comentarii din partea societății civile globale pentru a dovedi Guvernului SUA cât de importantă este această decizie pentru noi toți și a oferi președintelui Obama și Secretarului de Stat Kerry susținerea publică de care au nevoie pentru a respinge proiectul. 

Indiferent unde ne aflăm - în Alberta, Canada, de unde va porni conducta, în Anglia, care încă se reface după inundațiile catastrofale, în Australia, care își revine acum după o vară marcată de un număr record de incendii sau în oricare altă țară în care condițiile extreme de mediu fac ravagii - schimbările climatice sunt o problemă pentru noi toți. Dacă ne vom uni acum forțele, putem să ajutăm la oprirea acestui proiect dezastruos și să punem bazele unei mișcări salvatoare pentru climă.

Cu speranță,

Pascal, David, Luis, Antonia, Emma, Patri, Wen, Ricken și întreaga echipă Avaaz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Știu că mă iubești, așa că nu mă spama...